Prednáška s Ing.Jozefom Janigom a Ing. Ľubomírom Klockom

28.02.2011 22:10

22. 11. 2008 – Prednáška spojená s premietaním s Ing. Jozefom Janigom – riaditeľom Horskej záchrannej služby a Ing. Ľubomírom Klockom – astronómom z Lomnického štítu.


V kinosále MKS v Brusne sa o 16.oo hodine prvý ujal slova Ing. Ľubomír Klocok, ktorý nám porozprával o cieľoch výskumu pracovníkov observatória na Lomnickom štíte. Základným cieľom je pozorovanie koróny Slnka, ktorá je najlepšie viditeľná pri úplnom zatmení Slnka. Tento rok, v auguste 2008, boli pracovníci observatória tento úkaz pozorovať v Mongolsku. Zážitky a obrázky z tejto, pre nás predsa len neznámej krajiny, nám ukázal a veľmi zaujímavo, pútavo a vtipne vyrozprával náš hosť.


Pán Ing. Jozef Janiga nás zasa previedol celými Vysokými Tatrami, ukázal nám krásne končiare tatranských štítov, malebné doliny a chaty. Dozvedeli sme sa o športoch a aktivitách v našich veľhorách.
Posledná časť prednášky bola venovaná Horskej záchrannej službe, kde sme sa dozvedeli podrobnejšie o jej činnosti a fungovaní. Uvideli sme aj ukážku záchrannej akcie. Po prednáškach začala beseda, ktorá trvala vyše hodiny, otázky zasypávali našich hostí a my sme sa cítili ako na posedení s dobrými priateľmi.