Prednáška „...posledných 10 rokov v horách“

28.02.2011 22:08

Dňa 29.12.2007 o 17. hodine sme privítali medzi nami nášho rodáka, horolezca Jaroslava Dutku.

  
Jaro Dutka – Duce, sa narodil 12.5.1965 v Brusne. Liezť začal ako chlapec, neskôr sa stal členom horolezeckého klubu v neďalekej Podbrezovej. S členmi klubu podnikal úspešné výjazdy do slovenských hôr a na slovenské skaly, tak niet divu, že bol nominovaný do reprezentačného výberu. Túžil spoznávať nové miesta, posúvať hranice svojich možností vyššie a spľňať si svoje najtajnejšie horolezecké sny.

  
Okrem toho, že je jedným z najlepších slovenských horolezcov, je špecialista na zimné a technické lezenie, nenecháva si svoje poznatky pre seba, ale odovzdáva ich ďalším generáciám. V Trenčíne, kde teraz žije, sa podujal na stavbu cvičnej horolezeckej steny, aby tento šport priblížil širšej verejnosti. Jaro je aj spoluorganizátorom Festivalu horského filmu a dobrodružsva.


V Brusne mala Duceho predsilvestrovská prednáška názov “... posledných desať rokov v horách. Pri krásnych obrázkoch nám tuhla krv v žilách, no Ducemu sa darilo aj rozosmiať celú kinosálu pri opisovaní svojich zážitkov. Jaro nám rozprával o výstupoch na himalájske velikány, previedol nás ľadovými svahmi Mount Everestu, končiarmi Karakoramu, ale aj svojou srdcovou horou hôr K2. Okrem toho nám povedal mnoho zaujímavého o lezení a cestovaní po Patagónii, Kašmíre, Nepále či Tibete.